Menu Sluiten

TV kabels wegwerken in de muur

Mijn TV kabels wegwerken in de muur, dat was iets wat ik al langer wou gaan doen. Om te laten zien hoe ik het in mijn situatie heb aangepakt dit artikel. Had ook nog het idee om zelf een meubel te maken, dus kon dit nu mooi combinerenā€¦ Hoogte van TV had ik al eerder bepaald en is in mijn geval 85 cm gemeten van vloer tot onderkant TV. Ophangbeugel gekocht bij de Mediamarkt.nl, maar deze zijn overal wel te verkrijgen. Had ook al een idee voor een meubel en dit even globaal uitgetekend op de wand om te kijken of het formaat zou bevallen.

TV kabels wegwerken in de muur het begin
Stap 1: Hoogte TV bepaald en de maten van het meubel uitgetekend op de muur.

Had een paar jaar eerder de stopcontacten allemaal al naar beneden gehaald tot 30 cm van de grond, maar kwamen nu net naast het meubel uit, zal je altijd zien… En als je toch moet hakken, dan gelijk maar wat extra uithakken. Toch wel mooier als uiteindelijk alles in het meubel zit. Extra ruime uitsparing gemaakt achter de TV op plek van de aansluitingen zodat er voldoende ruimte is om alles knap aan te sluiten zonder kabels te knikken.

Muur uithakken voor TV kabels
Stap 2: Alles uithakken waar uiteindelijk de PVC pijpen, elektra en netwerk aansluitingen komen.

Na alles voorzichtig te hebben weggehakt (en een huis vol stof verder) de PCV pijp (diameter 50 mm) geplaatst en ook de inbouwdozen voor de nieuwe plek van de stopcontacten en netwerkaansluitingen.

PVC en inbouwdozen plaatsen om tv kabels weg te werken in de muur
Stap 3: PCV pijp plaatsen en inbouwdozen klem zetten in de inmiddels uitgehakte ruimtes.

Deze inbouwdozen even goed klem gezet met stukjes PCV zodat ze goed op hun plek blijven zitten. Elektra buizen weer netjes naar de nieuwe inbouwdozen gelegd zodat daar later de nieuwe draden in getrokken kunnen worden.

Gaten dichtsmeren na plaatsen pvc pijpen in de muur
Stap 4: Het weer dichtsmeren van alle gaten

Nadat alles naar m’n zit zat begonnen met het dichtsmeren van alle gaten. Heb dit gedaan met Knauf Rotband, maar er zijn tal van andere vulmiddelen op de markt. Deze zak had ik nog liggen, dus maar even gebruikt.

Muur glad smeren
Stap 5: Na het dichtsmeren alles nog even netjes gladstrijken.

DeĀ openingen van de PVC pijp even dichtgezet met wat wat kranten proppen. Zou natuurlijk zonde zijn als je per ongeluk de hele pijp dicht smeert met gips. Uiteraard goed laten drogen en in de tussentijd alle tijd voor het maken van het meubel.

TV meubel maken:

Het MDF (18mm) bij de bouwmarkt, in dit geval bij Gamma.nl laten zagen voor het gemak. Met wat lijm en wat schroeven kom je een heel eind.

MDF TV meubel zelf maken
Stap 6: De gezaagde MDF delen in elkaar zetten met lijm en schroeven.
Gaten voor scharnieren boren
Stap 7: Scharnieren aftekenen en de gaten boren.

Deurtjes nog even passend maken en scharnieren monteren. Je hebt voor dit type scharnier wel een speciale scharnierboor nodig, maar die had ik gelukkig liggen. Je kan natuurlijk ook een ander type scharnier kiezen waar je geen speciale boor voor nodig hebt. Keuze in reuze in de bouwmarkt. Als alles in elkaar zit nog even checken of alles nog klopt volgens plan.

TV meubel testen op juiste plaats
Stap 8: Kijken of alles nog volgens plan gaat.

Meubel vervolgens schuren, plamuren en gronden en in mijn geval in de zwarte hoogglans lak zetten. Normaal zal je voor een zwarte kleur een donkere (grijze) grondverf gebruiken, maar net zoals bij het gips… ik had deze nog staan, dus eerst het oude maar opmaken voordat ik het weg kan gooien.

TV meubel in de grondverf zetten
Stap 9: Schuren, plamuren, gronden en aflakken.
TV kabels wegwerken in de muur
Stap 10: Alles even aansluiten…
TV kabels weggewerkt in de muur

Meubel opgehangen met behulp van hoekprofielen en nu eindelijk echt de TV kabels wegwerken in de muur en alles op de gewenste manier aansluiten.Ā 
Zo.. was even een klusje, maar blij dat er rondom de TV en het meubel geen kabel meer te zien is! Wat niet op de eerdere foto’s staat is een pijp vanaf midden meubel naar de plint. Deze had ik nog gemaakt voor de speakersnoeren weg te werken vanaf de versterker.

Hoop dat deze “TV kabels wegwerken in de muur” uitleg een goed beeld heeft gegeven en misschien helpt het je met het aanpakken van deze klus. Veel succes!!

Tot 30% korting op fotoproducten

3 Comments

  1. Kim

    Mooi! IdeeĆ«n aan het opdoen voor nieuwbouw woning. Wil over een jaar alles meteen goed doen šŸ™‚ kabels wegwerken is daar zeker onderdeel van!

  2. Mark

    Nice. Ik ben ook aan het kijken voor mijn nieuwbouw huis. Jij hebt 50mm buis gebruikt. Ik wil van de ene kant naar de andere kant een buis via de vloer hebben Passen er twee hdmi labels doorheen, hierbij ook denkend aan het maken van 2x 90graden bocht???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *